Nuori Emil Järventie matkalla maineeseen – “KOOVEE tärkeässä roolissa kehittymisessäni”

KOOVEEssa on viime vuosina totuttu näkemään useita nuoria ja lahjakkaita kiekkoilijoita, jotka ovat jo ehtineet hypätä rahakaukaloihin Pohjois-Amerikkaan. Yhteistyö Ilveksen kanssa on mahdollistanut näille pelaajille paikan kasvaa ja kehittyä jääkiekkoilijana. Isossa roolissa ja omilla vahvuuksilla pelaaminen isoja miehiä vastaan on auttanut nuoria lahjakkuuksia valmistautumaan ensin liigakaukaloihin ja siitä vielä eteenpäin.

Eetu Mäkiniemi ja Roby Järventie pelaavat jo toista kauttaan ammattilaissarjoissa ja viime kauden komeetta Jani Nyman todennäköisesti tekee saman ensi kaudella. Tällä kaudella KOOVEEn paidassa viilettää seuraava tulevaisuuden tähti, Emil Järventie.

Emil tulee todellisesta kiekkoperheestä, isä Martti on tamperelainen kiekkolegenda ja muistetaan todella taitavana puolustajana. Isoveli Roby pelaa AHL:ssa Ottawa Senatorsin farmijoukkueessa ja nuorin veli Max tahkoaa Ilveksen U15-joukkueessa. Energinen Emil saatiin hetkeksi paikoilleen ja kertomaan vähän itsestään sekä perheestään.

“Pienenä pyrittiin katsomaan paikan päältä isän kaikki kotiottelut, äiti meitä veljeksiä aina hallille kuskasi. Yleensä pelin jälkeen päästiin pukukoppiinkin, paitsi tappioiden jälkeen. Isän pelaamista tuli paljon ihaillen seurattua, hän toimi meille roolimallina. Jo silloin me kaikki halusimme tulla vähintään yhtä hyväksi kiekkoilijaksi kuin isä oli”.

Ammattipelaajan arkea on pelipaikan löytyminen milloin mistäkin päin, myös Järventiet ovat joutuneet kotipaikkaa usein vaihtamaan.

“Usein muutimme koko perhe isän mukana, mutta välillä jäimme äidin kanssa Tampereellekin. Täytyy olla äidille kiitollinen, että on meitä veljeksiä jaksanut kuskata ja kannustaa. Varmaan välillä ollut raskastakin”.

Isän kiekkouran vuoksi ei Emilkään aloittanut kiekkoilemista Ilveksen riveissä.

“Ensimmäinen seurani oli Kärpät, taisi olla jokin luistelu- tai kiekkokoulu. Sitten isän muutettua Helsinkiin, pelasin Jokereissa. Ilveksessä aloitin silti todella nuorena, olisinkohan ollut E-junnuikäinen silloin”.

Veljeksiä yhdistää paitsi taitavuus, myös kilpailuhalu. Jokainen haluaa olla veljessarjan paras, jopa isää parempi. Emilin ja Robyn lisäksi löytyy myös Martilta pelejä KOOVEEn paidassa. Kaudella 1995-96 Martti pelasi kolme ottelua Mestistä edeltäneessäFazer-liigassa.

” Aina kun me veljekset jotain pelataan, niin se on kyllä kiihkeää kamppailua. Meillä kaikilla on kova halu olla paras, parempi kuin kumpikaan veljistä. Hyvät pelit ollaan aina saatu aikaiseksi. Isä oli alkuaikoina mukana, mutta nyt hän on alkanut jättäytymään pois. Huomasi varmaan, ettei enää oikein pärjää”.

Emililtä löytyy kiekollista taitoa. Kuva: Joel Lauronen

Emil on ollut alusta alkaen hyvin taitava ja isän perintönä kaikille veljeksille on luontaista sulava liikkuminen jäällä. 15-vuotiaana Emil valittiin 05-ikäluokan Pohjola-leirin All Starsiin, mutta ikäluokan ensimmäisen kauden maaotteluita ei häneltä kuitenkaan löydy. Sen jälkeen Emil on kuitenkin ollut vakikasvo ikäluokkansa maajoukkueessa.

Meidän ikäluokalla ei oikein U-16-tapahtumia ollut lainkaan, silloin korona siirsi ja peruutti lähes kaikki tapahtumat. Kun korona vähän hellitti ja maajoukkuepelit vihdoin alkoivat, oli kiva huomata heti pärjäävänsä niissä peleissä”.

Ikäluokan tapahtumat huipentuvat keväällä Sveitsissä pelattaviin U18 MM-kisoihin. Niihin pääseminen ja varsinkin siellä onnistuminen niin pelaajana kuin joukkueena, on yksi Emilin tavoitteista tälle kaudelle.

Ei ne kisat ihan päivittäin pyöri mielessä, jonkin verran kuitenkin. Sen vuoksi joka päivä paiskitaan töitä, että siellä sekä mies että joukkue pärjäisi”.

Ennen kisoja on Emilin mielessä KOOVEE ja menestyminen Mestiksessä. Nuorukainen antaa itselleen arvosanan “ihan ok”, mutta peritamperelaiseen tyyliin vaatii itseltään vielä parempaa.

“Pidän erittäin tärkeänä osana kehittymistäni pelaamista KOOVEEssa ja Mestiksessä. Pelit aikuisia äijiä vastaan kehittävät minua, niin kevään kisoja kuin tulevaisuuttakin varten. On hienoa huomata, että pärjään Mestiksessä ja vielä omilla vahvuuksillani”.

Lahjakas nuorukainen on laukonut kolme maalia Mestiksessä. Kaksi ensimmäistä tulivat samassa ottelussa, jossa Emilillä oli “taikalaastari” leuassa pienen kolhun jäljiltä. Kolmas osuma tuli viime viikolla, siihenkin taisi löytyä taikakalu.

“Joo, nyt ei ollut teippiä leuassa, mutta vaihdoin kuitenkin mailassa pitkäaikaisen tupin harsoon. Ehkä se toi tällä kertaa onneakin mukaan. Ei tuo maaliton vaihe minua rassanut, joskus nuorempana tilanne olisi ollutkin toinen. Nyt osaan katsoa kokonaiskuvaa paremmin, eikä omat tehopisteet ole niin merkittäviä. Toki, ainahan se kiva on maaleja tehdä…”.

KOOVEEn pelit eivät viime aikoina ole aivan niin hyvin menneet, kuin joukkue itse olisi toivonut. Emil uskoo kuitenkin asioiden kolahtavan nopeasti takaisin omiin uomiinsa.

“Monessa pelissä meille on tullut huono hetki, jonka aikana vastustaja on iskenyt maalin tai kaksikin. Se on hiukan lamaannuttanut joukkuetta. Nyt meidän täytyy vaan pelata huolellisemmin ja yksinkertaisesti, niin pisteitä alkaa jälleen ropista”.

Pelaaminen sekä kokeneempien pelaajien kanssa että vastaan kehittää nuorta pelaajaa kohti unelmaansa. Kuva: Joel Lauronen

Kesällä pidettävässä NHL:n varaustilaisuudessa Emilin nimi ennakoidaan huudettava top-60 pelaajan joukossa. Roby varattiin aikoinaan numerolla 33 ja isä Martin varausnumero oli 109.

“Näin aikaisin on ihan turha asiaa edes miettiä, kesään on vielä pitkä matka. Nyt vaan pelataan niin hyvin kuin osataan ja katsotaan sitten kesällä, missä kohtaa varaus tulee. Isän varausvuoroa pienempi se kyllä täytyy olla”.

Nuorelle miehelle pelejä kertyy kauden mittaan todella runsaasti. Ilveksessä Emil on pelannut sekä U20-että U18-joukkueessa, maajoukkuepelit ja KOOVEEn pelit kasvattavat määrää melkoisesti. Vapaa-aikaakin hänellä silti on riittävästi, vaikka opiskelut Sammon Tredun urheilulinjalla verottaa osansa.

“Ei sitä pelimäärän paljoutta näin kauden aikana mitenkään huomaa, ehkä sitten kauden jälkeen. Nyt vaan haluaa pelata niin paljon kuin mahdollista. Koulussa opettajat ovat olleet erittäin joustavia, olen pystynyt hyvin keskittymään molempiin. Vapaa-ajalla tulee sitten hengailtua kavereiden tai perheen kanssa. Golf-simulaattorilla tulee paljon pelailtua”.

Ilveksen otteita Emil luonnollisesti seuraa todella tarkasti. Myös veljien pelit ja kuulumiset on isossa roolissa.

“Kyllä kaikki Ilveksen pelit tulee katsottua, joko suorana tai tallenteelta. Kovasti tekee mieli sinne päästä mukaan pelaamaan, mutta kaikki aikanaan. Robyn kanssa ollaan todella paljon yhteydessä. Jutellaan tietysti kiekosta, mutta paljon muustakin. Maxin kanssa tulee vietettyä myös paljon aikaa. Hänen pelejään harvoin pääsen katsomaan, mutta onneksi ne näkee tallenteena Leijonat-tv:stä”.

Nuorelta ja urheilulliselta mieheltä löytyy kuin löytyykin yksi pahe, siis sellainen jonka hän suostuu nimeämään. Vähäinen on kuitenkin Emilin pahe.

“Pelipäivinä äiti valmistaa aina tortillan ja hampurilaisen!”

Emil Järventie on yksi niistä pelaajista, joiden takia KOOVEEn otteluita kannattaa käydä seuraamassa. Todennäköisesti kovin montaa pelivuotta ei hänkään Suomessa pelaa, joten lahjakkaan pelaajan kehittymistä kannattaa todellakin saapua seuraamaan. Onhan sinulla jo lippu varattuna perjantaiseen KOOVEE-Peliitat-otteluun?

Teksti: Mika Laakso