Viikon ainoana otteluna legendaarinen KOOVEE-TUTO

Tälläkään viikolla ei ole kuin yksi ottelu, kun turkulaiset toverimme saapuvat keskiviikkona vierailulle Hakametsään mittaamaan KOOVEEn iskukyvyn.

KOOVEEn tavoin pelasi TUTO viime viikolla vain yhden ottelun, jossa se kotonaan voitti IPK:n. Turkulaiset ovat neljän ottelun pisteputkessa, joskin siinä on mukana yksi tappio sekä jatkoajalla että voittomaalikilpailussa.

Sarjataulukossa joukkueet ovat peräkkäisillä sijoilla 9 ja 10, KOOVEE pisteen ja yhden ottelun enemmän pelanneena edellä. Keskiviikon ottelu on joukkueiden kolmas keskinäinen kohtaaminen tämän kauden runkosarjassa. KOOVEE on voittanut nuo molemmat kohtaamiset. Tämä putki jatkukoon keskiviikkonakin.

KOOVEE ja TUTO kuuluvat suomalaisen jääkiekkoilun legendaarisiin seuroihin. Historian saatossa seurojen polut ovat kohdanneet monellakin tapaa. Molemmilta löytyy useita kausia pääsarjatasolla, vaikka viimeiset vuosikymmenet ovatkin menneet hieman alempana. TUTO:lta löytyy SM-sarjasta kaksi pronssisijaa, joista ensimmäinen tuli KOOVEEn mestaruusvuonna 1968.

TUTO on KOOVEEn tavoin perustettu jo 1929, mutta jääkiekkoilun he ottivat lajikseen vasta 1946. Keväällä 1975 TUTO putosi juuri ennen SM-Liigan perustamista I-divisoonaan, jonka sarjapaikasta joukkue kuitenkin joutui luopumaan. Kauden 1982-83 KOOVEE luopui omasta paikastaan I-divisioonassa ja sen puolestaan sai TUTO.

1988 perustettiin TUTO Hockey Oy, joka näin ollen irtaantui Turun Tovereista. Seurassa nähtiin värikkäitä ja nimekkäitä pelaajia sekä valmentajia, joista varsinkin Juhani Tamminen muistetaan räiskyvänä persoonana. TUTO nousi SM-Liigaan keväällä 1993 ja liigataivalta kesti kaksi kautta ja putoaminen takaisin I-divisioonaan tapahtui.

TUTO:n riveissä on historian saatossa nähty lukuisia tamperelaiskiekkoilijoita, NHL-pelaajat Teppo Numminen ja Risto Siltanen etunenässä. Turkulaisille ehkä rakkain tamperelainen on ollut KOOVEEsta maailmalle ponnistanut Jari “Lätty” Hirsimäki. Tämän kiekkotaiturin huikea kausi 1987-88 TUTO-paidassa I-divisioonassa kirjattiin 43 otteluun peräti 60 maalia ja 44 syöttöä!

Keskiviikkona Suomen legendaarisimmassa jäähallissa kohtaavat kaksi legendaarista seuraa. Saavu sinäkin paikalle seuraamaan, kun nykyiset seurat kamppailevat kuin Kilpa-Veljet ja Toverit konsanaan!